Sernik na śmietanie
Przepyszny sernik z dużą ilością śmietany, dzięki czemu jest wilgotny, mięciutki i puszysty. A do tego spód do sernika przygotowany został z ciastek herbatników wymieszanych ze stopionym masłem. Polany polewą czekoladową smakuje wybornie, dlatego jest to doskonałe ciasto na wyjątkowe okazje (imieniny, czy urodziny). Sprawdź i przekonaj się jak smakuje sernik na śmietanie. Porcja na prostokątną foremkę 12x30 cm (zmierzona góra foremki).

Składniki: |
- SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 10 dag herbatników
- 5 dag masła
- MASA SEROWA
- 50 dag twarogu półtłustego
- 20 dag śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
- POLEWA CZEKOLADOWA
- 2 dag czekolady deserowej
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka mleka
- 3 kostki czekolady mlecznej do posypania (można pominąć)
-
Przepis na spód z herbatników: |
Ciastka herbatniki pokruszyć (np. wałkiem lub blenderem). Masło stopić na wolnym ogniu, przestudzić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Prostokątną foremkę (12x30 cm zmierzona góra foremki) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pokruszone herbatniki i ugnieść palcami, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. |
Przepis na masę serową: |
Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Jak uzyskamy jednolitą masę dodać proszek budyniowy, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i wszystko krótko zmiksować (do połączenia się składników). Jeśli masa serowa wyda nam się za rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodałam). Masę serową przelać na podpieczony spód z herbatników. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 175 stopni C (lub trochę krócej). Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Polać polewą czekoladową (zrobić esy-floresy) i posypać mleczną czekoladą startą na tarce o średnich oczkach. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. |
Przepis na polewę czekoladową: |
Czekoladę deserową, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. |
Uwagi: |
Ciastka herbatniki można zamienić na ciasta digestive (mogą być również w mlecznej czekoladzie). Spód z herbatników można podpiec lub schłodzić w lodówce. W przepisie i na zdjęciach spód został podpieczony. Jeśli masa serowa wyda nam się za rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodawałam). Sernik można piec trochę krócej, ale wtedy trzeba zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami i wtedy sernik "dojdzie". Sernik należy studzić w foremce. Polewę czekoladową można przygotwać z 1/2 tabliczki czekolady (+ 1 łyżeczka masła + 2 łyżki mleka) i polać cały sernik. Można również sernik podawać bez polewy, gdyż na wierzchu jest piękna, przypieczona, czekoladowa skórka. |
|
Keks angielski
Mnóstwo bakalii (rodzynki, morele, daktyle, skórka pomarańczowa) nasączonych rumem i delikatne ciasto - to właśnie jest przepyszny keks angielski. Ciasto ładnie się prezentuje, jest kolorowe i co najważniejsze bardzo smaczne, mięciutkie, z lekko kruchą skórką i z dużą ilością bakalii pachnących rumem, po prostu wyśmienite i świąteczne. Przepis jest prosty, a przygotowanie łatwe i szybkie. Porcja na jedną podłużną foremkę (9x27 cm dno foremki).

Składniki: |
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 15 g
- 3 jaja
- 4 łyżki mleka
- 12,5 dag mąki pszennaj
- 12,5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag suszonych daktyli
- rum do namoczenia bakalii
|
Przepis: |
Suszone owoce: morele i daktyle pokrajać na drobne kawałeczki, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i zalać rumem. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka oraz mleko i wymieszać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia (zostawić 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii) i stopniowo dodawać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć delikatnie na ciasto i nie mieszać. Rodzynki i owoce odsączyć z rumu na siteczku, obtoczyć w mące, dodać do piany i teraz dopiero wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (9x27 cm zmierzone dno foremki) i piec 60 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Przestudzić i posypać cukrem pudrem. |
Uwagi: |
Do ciasta można dodać swoją ulubioną mieszankę bakalii tak, aby było 20 - 30 dag. Moja propozycja to: rodzynki, morele, daktyle i skórka pomarańczowa, ale mogą to być również: orzechy włoskie, śliwki suszone, płatki migdałowe i inne. Jeśli nie mamy rumu bakalie możemy namoczyć w wódce (ok. 0,25 litra). |